Slitstål

Miilux-slitstål är som namnet säger stål som har en betydligt bättre slitstyrka än normalt konstruktionsstål. Slitstål används då man strävar efter att minska egenmassan, slitaget, ytskador eller inverkan från slag eller stötar. Typiska användningsområden för Miilux slitstål är konstruktioner som är utsatta för nötande slitage av jord- och grusämnen som t.ex. skopor, krossar och transportörer.

Kvaliteterna för Miilux slitstål är:

 • Miilux 400
 • Miilux 450
 • Miilux 500
 • Miilux Crusher 530
 • Miilux 600

Som ett generellt råd vid valet av slitstål kan sägas att det alltid är bra att välja den lämpligaste kvaliteten för det aktuella användningsområdet, inte nödvändigtvis den hårdast möjliga. Miilux-försäljarna hjälper till vid valet av den rätta kvaliteten som lämpar sig just för er.

Mer information om de tekniska egenskaperna för Miilux-slitstål hittar ni här:

Med Miilux-produkterna levereras alltid materialintyget EN 10204 – 2.2 som visar produktens kemiska sammansättning i varmvalsat tillstånd före härdning. Till materialintyget bifogas ett intyg om den härdade plåtens hårdhet för varje tillverkad sats. För Miilux-produkternas del görs ett Brinell hårdhetsprov (HBW) enligt EN ISO 6506-1 för varje tillverkad sats. Miilux-produkternas toleranser uppfyller kraven på EN 10051 på bandvalsade produkter och kraven på EN 10029 klass A för plåtprodukternas del. Ytkvaliteten överensstämmer med standarden EN 10163-2 klass A3. Vid tillverkningen av Miilux-produkter används inte reparationssvetsning.

Slitplåtar

Miilux tillverkar standardmåttsatta lagerdimensioner 2450×6000 mm och även dimensioner enligt kundbehov. Plåtarnas max bredd är 2500 mm och max längd 6000 mm. Miilux slitstålsplåtar fås i kvaliteter Miilux 400 –kvalitet 5-120 mm, Miilux 450 –kvalitet 6-70 mm och Miilux 500 –kvalitet 5-70 mm. Vi levererar även andra tjocklekar vid specialbehov.

Miilux slitstålsplåtar kännetecknas av följande märkningar

 • tillverkarens stämpel
 • orderns information t.ex. M0 47251
 • stålets kvalitet t.ex. MIILUX 400
 • mått t.ex. 6x2000x6000
 • smältningsparti t.ex. 46892-46-13
 • plåtnummer (stansad)

Slitstålslösningar

Miilux betyder slithållbarhet, måttprecision och installationsfärdighet.

Med Miilux tillverkningsmetod fås utmärkta slithållbara skärstål och andra krävande slitstålslösningar. Maskinbearbetningen görs normalt innan härdning, där resultatet blir en måttexakt och installationsfärdig lösning, som är hård från kant till kant. I några specialfall görs maskinbearbetningen efter härdningen. Slitstålslösningarna kan göras efter kundens önskemål av vilken som helst Miilux –stålkvalitet, även från Miilux Crucher 530 –kvalitet.

Exempel från Miilux tillverkade slitstålslösningar

Krosstål

Kvaliteten Miilux Crusher 530 kallas för krosstål närmast på grund av dess användningsområde. Crusher 530 passar tack vare sina mekaniska egenskaper bäst till sidokilar på krossar. Den passar också till andra delar som fästs med bultar och som man vill använda båda sidorna av. Crusher 530 lämpar sig inte för svetsade konstruktioner.

Kvaliteten Crusher 530 levereras i plåttjocklekarna 20–40 mm och endast som monteringsfärdiga komponenter.

 
Miilukangas Oy
Miilux Oy
Miilumachine
Miilupipe Oy
Rakennus Miilukangas Oy
Ruonan Teollisuuskylä
Finnblast
Steeldone
Rekry