Miilukangas saa piakkoin lisäystä entisöityjen kaivureidensa komeaan rivistöön, kun uusin löytö pääsee takaisin päivänvaloon ”synnyinseudulleen”.

Kyseessä on lietolaisesta varastosta osina löydetty jo ruostumaan päässyt yksilö, Raahe Oy:n vuonna 1957 valmistama Temmes-kaivuri. Raahe Oy valmisti Temmes-kaivureita entisen Ruonan tehdasalueella vuosina 1953-1965, jonka jälkeen niiden valmistus lopetettiin.

Tässä kunnossa kaivuri haettiin entisestä navetasta Liedosta.

Temmes-kaivuri oli merkittävä keksintö, sillä se korvasi lapion. Se oli sodanjälkeisessä Suomessa kovaa valuuttaa.

Temmes-kaivurin ja sitä vetävän Ford Majorin entisöintiprojektista vastasivat jo Miilukankaalta eläköityneet herrat Kalevi ”Kalle” Pekkala ja Ari Antinoja.

– Kallen johdolla Miilupipellä kunnostettiin tehdasalueen portin pielessämme olevat kaksi Temmes-kaivuria ja yhden Roima-kaivurin. Ari on hankkinut meillä työuransa aikana nuo mainitut kolme aihiota, kuin myös hoiti tämän uusimman Liedosta, kertoo taustoista toimitusjohtaja Pekka Miilukangas.

Lisää Temmes-kaivureista:  Temmes-kaivuri – Ruona 100

sekä Raahen Seudun printistä 7.4. 2021

Raahen Seudun tilaajille:

Toisen romu voi olla toiselle arvokas aarre – katso videolta, miten yli 60-vuotias Temmes-kaivuri jaksaa nykyään | Raahen Seutu

Temmes-kaivuri | Raahen Seutu

Kalevi Pekkala näytti mallia, kuinka kaivuria ohjataan. Lihaskuntoa ja taitoa se ainakin vaati – ja kävi kunnon työstä. Entisöity kaivuri toimi vielä hyvin tänäkin päivänä.

 

Projektin tekijät Ari Antinoja (etualalla) ja Kalevi Pekkala pysähtyivät paikallislehti Raahen Seudun kuvaajan kameran eteen.